Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που κάνει για πρώτη φορά tattoo;

Θα πρέπει να γνωρίζει το "γιατί" και το "τι". Γιατί = ο λόγος για τον οποίο επιλέγει τη συγκεκριμένη μορφή έκφρασης (δερματοστιξία) για να πει αυτό που θέλει στον εαυτό του ή στους άλλους.. Τι = το νόημα, ο συμβολισμός και το είδος του σχεδίου που θα χαράξει ανεξίτηλα στο δέρμα του. Tattoo lasts 6 months longer than you do!

Επίσης καλό θα ήταν να διαλέξει έναν καλλιτέχνη με εμπειρία, συνείδηση(βλέπε κανόνες υγιεινής) και ικανό να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

 

Πως μπορείς να διορθώσεις ένα κακό τατουάζ;

Με δυο τρόπους. Είτε βελτιώνοντας το ήδη υπάρχον σχέδιο, είτε καλύπτοντας το με ένα καινούριο.

 

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που γίνονται από αυτούς που κάνουν tattoo;

Είναι η βιαστική και άνευ νοήματος επιλογή σχεδίου, η λανθασμένη επιλογή καλλιτέχνη και η μη τήρηση των οδηγιών after care.

 

Πως να φροντίσεις ένα καινούριο tattoo ειδικά το καλοκαίρι;

Αποφεύγεις τα εξής: έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό με υψηλό δείκτη, χλωριούχο νερό, σολάριουμ, μπάνιο στη θάλασσα ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος ότι η παραλία είναι καθαρή.

 

Πέρα από τα tattoo για αισθητικούς λόγους, τι άλλα tattoo γίνονται (π.χ. φρυδιών, ημιμόνιμο, για κάλυψη ουλών);

Υπάρχει το λεγόμενο ιατρικό τατουάζ που αφορά σε κάλυψη ουλών, εγκαυμάτων, αποκατάσταση θηλής μετά από μαστεκτομή , κάλυψη ραγάδων και δυσχρωμιών. Επίσης υπάρχει το αισθητικό τατουάζ που αφορά σα γέμισμα και διόρθωσης σχήματος φρυδιών, περίγραμμα χειλιών και eye liner . Η μέθοδος αυτή απαιτεί ειδικά μηχανήματα και χρώματα, διαφορετικά από αυτά του καλλιτεχνικού τατουάζ.

 

Ποιες τάσεις θεωρούνται οι πιο ενδιαφέρουσες τον τελευταίο καιρό;

Αν κ δεν μου αρέσει πολύ να συνδέεται η τέχνη του τατουάζ με λέξεις όπως "τάση" κ "μόδα", οφείλω να παραδεχτώ πως η κάθε εποχή έχει την τάση που την χαρακτηρίζει. Αυτό διαφαίνεται έντονα σε κάθε μορφή τέχνης, άρα και στην δική μας. Τα water color tattoos, τα realistic black & grey, τα realistic color, τα γεωμετρικά σχέδια, αλλά και σχέδια που παραπέμπουν σε graffiti και comics έχουν την αισθητική της εποχής μας. Ελπίζω και τη διαχρονικότητα.